Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Kayseri’de Artan Kene Vakalarına Dikkat Çekildi!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla birlikte artan ve Kayseri’de 4 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kene vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle piknik veya dışarıda yapılan ziyaretler sonrasında çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Keneler, deriyi kolayca delip kan damarına ulaşabilecekleri her yerde bulunabilirler. Tavsiyemiz, özellikle çocuklarda, piknik gibi açık alan ziyaretlerinden döndükten sonra bütün saçlı derinin kontrol edilmesi ve ardından koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülemeyen bölgelerin de soyularak incelenmesidir. Keneyi fark ettiğinizde, mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalı ve keneyi çıplak elle çıkarmamaya özen göstermelisiniz” şeklinde konuştu.

“Keneyi Elle Çıkarmak En Doğrusu Değil”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği birçok yol olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kenelerin ısırması ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) bulaşabilir. Ancak gerçek bulaşma, keneyi çıkarırken gerçekleşir. Bazıları keneyi ateşle yakarak çıkarıyor. Evet, kene canlıdır ve ateşi hissettiğinde bırakacaktır. Ancak ateşle temas, kenenin midesini boşaltmasına neden olabilir. Bu mide içeriği size bulaşmayabilir, ancak kusma yoluyla bulaşabilir. Keneyi çıkarmak için el ile çekme en yaygın hatalardan biridir. Biz el ile çıkarmayı önermiyoruz, ancak eldiven ya da bir bez yardımıyla tutulmasını tavsiye ediyoruz. Ancak mümkünse keneyi elle çıkarmamak en iyisidir. Çıkarma işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü yanlışlıkla keneyi çekip parmaklarınızla ezerseniz, size bulaşabilir. En büyük hatalardan biri, keneyi tırnaklarınızla ezme çabasıdır. Bu durumda bulaşma riski çok yüksektir. Bu yüzden bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır” şeklinde uyardı.

Related Posts

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.