Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

Bakan Tekin açıkladı: Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Metan gazı nedir, ne demek? Metan gazı zehirlenmesi nasıl olur? İşte metan gazının zararları!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesindeki bir mağarada yapılan arama- tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 5’inin şehit olduğunu duyurdu. Acı haberin ardından metan gazı zehirlenmesi belirtileri ve metan gazı zararları gündeme geldi. Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. Peki, metan gazı nedir, ne demek? İşte, metan gazı hakkında ayrıntılı bilgiler.

LGS TABAN PUANLARI 2025 KILAVUZU || LGS taban puanları açıklandı mı? 2025 LGS taban puanları ve başarı sıralaması

Bugün gerçekleşen LGS 2025 sonrası sonuçlar heyecanla beklenirken gözler şimdiden tercih takvimine çevrildi. En çok merak edilenler arasında ise “Lise tercihleri ne zaman başlayacak?” ve “Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı, tercihler nereden yapılır?” sorusunun cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Tercihler Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sistemi üzerinden yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan puan tablosuna göre yapılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte LGS tercih tarihleri…

Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? AYT 2025 ultrason sorusu cevabı

Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı sorusu, AYT 2025’te karşılaşılması dolayısıyla merak konusu oldu. Adaylar, ultrason ve tomografi arasında kalarak iki seçenekten birisini tercih etmek zorunda kaldı. Peki, Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? İşte, AYT 2025 ultrason sorusu cevabı

AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?

Alan Yeterlilik Testi (AYT) kapsamındaki üniversite sınavı için geri sayım başladı. 1 milyon 721 bin 60 adayın katılacağı 2025 AYT sınavı, Türkiye genelinde bugün gerçekleşecek. Peki, AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?