Manisa’da fabrika açacaktı: BYD’den kötü haber geldi!

Çinli Elektrikli Araç Üreticisi BYD, Üretim Kapasitesini Azaltıyor

Çinli elektrikli araç devi BYD, son aylarda üretim hızını yavaşlatarak bazı fabrikalarda vardiyaları azalttı ve yeni üretim hatları kurma planlarını erteledi. Konuya yakın iki kaynak, bu kararların şirketin hızlı satış büyümesinin yavaşladığına işaret ettiğini belirtti.

Reuters’ın ulaştığı kaynaklara göre, BYD bazı fabrikalarda gece vardiyalarını iptal etti ve üretim kapasitesini en az üçte bir oranında azalttı. Bu kararlar en az dört fabrikayı etkiledi ve yeni üretim hattı kurma planlarını askıya aldı.

Geçen yıl 4,27 milyon araç satan BYD, bu yıl satışları %30 artırarak 5,5 milyona çıkarmayı hedefliyordu. Ancak üretim kesintisinin ve kapasite genişlemesinin ölçeği belirsizliğini korurken, kaynaklar maliyetleri düşürme veya satış hedeflerini tutturamama gibi nedenlerle bu adımların atıldığını söyledi.

BYD Hisse Değerlerinde Düşüş

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmayan BYD, Reuters’ın haberinin ardından Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri %2,6 artış yaşadıktan sonra gün sonunda yaklaşık %1 değer kaybetti.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği verilerine göre, BYD’nin üretimindeki yıllık büyüme Nisan ayında %13’e, Mayıs ayında ise %0,2’ye kadar geriledi. Bu durum, 2024 Şubat ayından bu yana en düşük seviyelere işaret ediyor.

Uygun fiyatlı elektrikli araçlarla adını duyuran BYD, dünya çapında en büyük elektrikli araç üreticisi unvanını elinde bulunduruyor. Düşük fiyatlı modellerle başarılı olan firma, rakiplerinin de fiyatlarını indirmesine sebep oldu. Ancak stok seviyelerinde yaşanan artışlar, sektörde sıkıntılara neden oluyor.

Çin Otomobil Bayileri Derneği’nden Uyarı

Çin Otomobil Bayileri Derneği’nin Mayıs ayındaki anketine göre, BYD bayilerinin stok seviyeleri oldukça yüksek. Anket sonuçlarına göre, BYD bayileri ortalama 3,21 aylık stok tutuyorlar, ki bu Çin’deki tüm markalar arasında en yüksek seviye. Sekiz sektördeki ortalama stok seviyesi 1,38 ay.

Çin’de bulunan büyük bir BYD bayisinin iflas etmesi ve devlet medyasının en az 20 mağazanın kapandığını veya terk edildiğini bildirmesi, şirketin karşılaştığı zorlukları gösteriyor.

Bu durumlar nedeniyle Çin Otomobil Bayileri Odası, otomobil üreticilerine makul üretim hedefleri koymaları çağrısında bulunarak, aşırı araç göndermelerini ve fiyat savaşlarını sonlandırmalarını istedi. Çünkü yoğun fiyat rekabeti, sektördeki nakit akışını ve kârlılığı olumsuz etkiliyor.

Çinli otomobil üreticileri, yurt içindeki talep düşüşüne karşı yurt dışı pazarlara yönelmeye başladı. BYD’nin bu yılın ilk beş ayında 1,76 milyon araç sattığından yaklaşık %20’sinin ihracat olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Tayvan döviz rezervleri rekor kırdı

Tayvan’ın Haziran ayı döviz rezervleri, bir önceki ayki 592,95 milyar dolardan yükselerek 598,43 milyar dolarla rekor kırdı. Tayvan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu artışta döviz rezervlerinin getirisinden elde edilen kazançlar ve …

Avrupa’nın eski kralının hazin sonu

Bir zamanlar Avrupa yollarının kralı olan dizel motor, savaşını kaçınılmaz bir şekilde kaybediyor. Son yirmi yıldır, Avrupa’da yeni tescil edilen otomobiller arasında dizellerin payı hızla düşüyor. En son ACEA verilerine göre, dizel otomobiller artık …

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Dünyanın en değerli şirketi kaybettiği unvanını geri aldı

Piyasa değeri 3,1 trilyon dolara gerileyen Apple, Aralık 2024’teki 3,92 trilyon dolarlık rekoruyla tüm zamanların en değerlisi unvanını koruyor. Meta, Broadcom ve Amazon yükseliş yaşarken, Tesla düşüşe geçti. Nvidia ise dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı.

Veli Ağbaba: Belediye başkanlarını cezaevine atacağına, gel yoksullukla, işsizlikle uğraş

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Maalesef 23 yılın sonunda AK Parti, toplumun geniş kesimlerini yokluğa mahkum etmiştir. Türkiye’de yüzde 5’lik kesim Hollanda gibi yaşamakta, yüzde 85’lik kesim ise Bangladeş gibi yaşamaktadır. Erdoğan, AK Parti, muhalefetle uğraşacağına, siyaset mühendisliği yapacağına, belediye başkanlarını cezaevine atacağına gel, yoksullukla, işsizlikle, yoklukla uğraş.” dedi.

ASELSAN’dan 2 milyar 870 milyonluk dev anlaşma: Savunma Sanayiinde büyük adım!

ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin …