Amazon’dan uzaya dev adım: Starlink’e rakip Project Kuiper Uyduları fırlatıldı!

Amazon, Uzaya İlk Kuiper Uydularını Fırlattı

Amazon, uzaydan internet erişimi sağlama hedefiyle yola çıkan Project Kuiper kapsamında ilk uydularını başarıyla uzaya gönderdi. Bu önemli gelişme, şirketin SpaceX’in Starlink hizmetine doğrudan rakip olma yolunda attığı en somut adım olarak dikkat çekiyor.

Fırlatma Başarılı: Kuiper Uyduları Yörüngede

United Launch Alliance’ın (ULA) Atlas V roketi ile ABD Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılan internet uyduları, yerel saatle 19:00’da başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildi. “KA-01” adı verilen bu görevde, 27 adet Kuiper uydusu, Dünya yüzeyinin yaklaşık 450 kilometre yukarısındaki yörüngeye konuşlandırıldı.

Fırlatma hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Hedef: Küresel İnternet Ağı için 3.200 Uydu

Amazon’un uzun vadeli hedefi, alçak Dünya yörüngesine en az 3.200 uydu göndererek, bireylere ve işletmelere yüksek hızlı geniş bant internet hizmeti sunmak. Bu adım, özellikle kırsal ve altyapı eksikliği olan bölgelerde dijital kapsayıcılığı artırmayı amaçlıyor.

“Sadece Uçuşta Öğrenilecek Şeyler Var”

Project Kuiper Başkan Yardımcısı Rajeev Badyal, uyduların bugüne kadar geliştirilen en ileri düzey iletişim sistemlerine sahip olduğunu belirtti. Badyal ayrıca, “Bu ilk görev öncesinde yoğun saha testleri yaptık ancak bazı deneyimler sadece gerçek uçuş sırasında elde edilebilir. Ayrıca, ilk kez bu kadar çok uydunun aynı anda yörüngeye yerleştirilmesini gerçekleştirdik” dedi.

2025’e Kadar Çok Sayıda Fırlatma Planlanıyor

ULA’nın hükümet ve ticari programlardan sorumlu başkan yardımcısı Gary Wentz, 2025 yılı boyunca Kuiper projesi kapsamında birden fazla fırlatma gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Şirketin CEO’su Tory Bruno ise mevcut Atlas V roketinin bir görevde maksimum 27 uydu taşıyabileceğini, yeni nesil Vulcan roketinin ise 45 uyduya kadar kapasitesi olduğunu açıkladı.

Amazon ayrıca, Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin tarafından geliştirilen New Glenn roketini de ilerleyen görevlerde kullanmayı hedefliyor.

Starlink İle Rekabet: Zorlu Bir Yol

SpaceX, 2019 yılından bu yana Falcon 9 roketiyle gerçekleştirdiği fırlatmalarla alçak yörüngeye 8.000’den fazla Starlink uydusu yerleştirdi. Halihazırda Starlink, dünya genelinde 5 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Amazon’un benzer bir kapsama ve kullanıcı sayısına ulaşması ise birkaç yıl sürebilir gibi görünüyor.

Related Posts

Bu telefonlara sahipseniz dikkat: Tarihe karışıyor

LG, Android akıllı telefonları için güncelleme sunucularının 30 Haziran’da kapanacağını duyurdu

Clair Obscur: Expedition 33 etkileyici çıkışını satış rakamlarıyla taçlandırdı

Nisan ayı oyun dünyası için epey verimli geçti. Bu yılın en yüksek eleştirmen puanını alarak herkesi şaşırtan Blue Prince’in çıkışıyla başlayan ay, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered’ın sürpriz çıkışıyla devam etti. Ancak görünen o ki …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

LG, OLED stratejisi ile gelirlerini artırdı!

LG Display, 2025 yılının ilk çeyreğinde üst üste ikinci kez faaliyet karı açıkladı. Şirket, OLED dönüşüm sürecine hız vererek hem gelirlerini artırdı; hem de operasyonel verimliliğini yükseltti. Açıklanan finansal verilere göre, LG Display ilk …

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

Spotify aboneliklerine yeni zam dalgası: “Süper Premium” yolda

Müzik akış pazarının lideri Spotify, yaz aylarında Avrupa ve Latin Amerika’da bireysel abonelik fiyatlarına zam yapmaya hazırlanıyor. Şirketin “süper premium” abonelik planı da gündemde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir